top of page

Naturupplevelser

Runt fäboden finns mycket fin natur att uppleva. Skogar och berg med naturreservat och den vackra sjön Femten.

Målet är att skapa uppmärkta stigar så att man enkelt kan ta sig runt och på egen hand och uppleva naturen.

vattenfall.jpg

Vandra

Idag finns en stig som är uppmärkt som bär på en spännande historia.

Där för många år sedan fanns en man som vaktade skogarna från brandtornet uppe på Rösberget som ligger när Femten. Det sägs att han tagit stigen ner till Ryans fäbod för att köpa mjölk och sprang sedan upp igen på berget. Därför kallas den stigen idag för mjölkstigen. 

Man kan ta samma stig idag upp till brandvaktarkojan på Rösberget för att njuta av den storslagna utsikten, en riktigt härlig plats att besöka.

Och för den som vill ta en promenad från fäboden ner till sjön Gunhån så finns en stig genom en härlig gammal trollskog.

Cykla

Ett av våra mål är att skapa en cykelled runt Femten. Just nu har projektet precis börjat. Du kan följa det via Instagram.

Vår ide är att den ska gå runt sjön Femten och förbi det här fina lilla vattenfallet. Man kommer också passera fina myrar och skogar. 

17972784130457220.jpg
274760700_365593121857815_185084837253785685_n.jpg
Runt fäboden

För den som inte vill gå så långt så finns det fina stigar att följa runt fäboden på Gunhåberget. 

 

Det finns en gammal sägen om att ett väsen, skogsrået, bor och rår över bergets skogar. Enligt sägnerna är hon vacker och kan lätt förföra den hon vill. De kallade henne för Ryhällsfruna. Men man får passa sig så hon inte lurar med en in i bergets salar där troll och andra väsen bor.

Öppningen till berget ligger inte så långt ifrån fäboden. Dit kan man gå på egen risk. Stigen leder genom en vacker trollskog.

bottom of page